A. COĞRAFYASI:
İlçemiz, Ülkemizin Karadeniz Bölgesi´nin Batı Bölümünde Kastamonu ilimizin kıyı şeridindeki bir ilçesidir.ilimiz Kastamonu´ya 90 km olup, doğusundaki Bozkurt ilçesine 24 km´lik ve Abana kavşağından itibaren güneyindeki Devrekani ilçesine 55 km´lik, güneyinde Küre ilçesine 30 km´lik ve batısındaki Doğanyurt ilçesine 32 km´lik devlet karayolu ile bağlıdır. İlçemizin doğusunda Çınaraltı Mevkii sınır olmak üzere Bozkurt ilçesi, güneyinde Hizar Deresi sınır olmak üzere Devrekani ve Çuha doruğu sınır olmak üzere Küre ilçeleri, batısında Çorapboğazı deresi ve Malaş Harmanı Tepesi sınır olmak üzere Doğanyurt, kuzeyimizde ise Karadeniz bulunmaktadır. İlçenin yer aldığı vadinin, ağız kısmının doğu ve batı bölümlerinde yer alan tepelerden, güneydoğuda yer alan Geriş Tepesi 495 m güneybatıda yer alan İslam Tepesi 589 m yüksekliğe sahiptir. Diğer tepeler ise; doğuda Darıca Tepesi, batıda Abaş Tepesi, daha batıda Kaleştiren Tepesi, doğuda Manastır Tepesi, güney batıda Çuha Tepesi, güneydoğuda Yukarı Vozu tepesidir. İsfendiyar Dağları´nın denize bakan yamaçlarından doğarak denize ulaşan çaylardan ibaret olan ilçe akarsuları içinde, önemli bir akarsu mevcuttur. İkiçay adı verilen bu akarsuyun rejimi düzensizdir ve ilçeyi ikiye ayırır diğerleri ise şunlardır: Özlüce Çayı, Kızılkara Çayı, Manastır Çayı, Adıyaman Çayı, Gemiciler Çayı. Belirtilen çaylar da rejimi düzensiz akarsulara dâhildir. İlçe çevresinde, yükseklikleri 400 m ile 1200 m arası değişen tepeler mevcuttur. İlçemiz genel olarak tipik Karadeniz iklimine sahiptir fakat özellikle bahar aylarında meydana gelen sis hadiseleriyle Karadeniz tipik ikliminden biraz farklılık göstermektedir. Bu nedenle kışlarımız ılık ve yağışlı, yaz aylarımız kurak olmamakla beraber sıcak geçmektedir. İç kesimlere doğru karasal iklime geçiş özellikleri gösterir. İlçemizin toplam yağış miktarı 1019,77 mm'dir. En çok yağışlı aylarımız Ekim, Kasım Aralık Ocak aylarıdır. En kurak aylarımız ise Nisan, Mayıs, Haziran Temmuz aylarıdır. Yıllık sıcaklık ortalamamız 13,2 C°´dir. İlçemize hakim rüzgar yönü Güney- Güneybatı istikametlidir. Yaklaşık ortalama rüzgar hızımız 3,6 m/seç´dir. İlçemizin deniz kıyısında bulunması ve arkasında yüksek dağlarla çevrili olması nedeniyle nispi nemimiz yüksektir. İlçemizin ortalama nispi nem değeri %75,1´dir. İlçemizin deniz suyu sıcaklığı Kuzeydoğulu dalgalarla ani düşüşler yapmakla beraber ortalama sıcaklığı 14 C°´dir.. Toplam arazi miktarının %60-70´ını orman alanları oluşturmaktadır. İnebolu ilçesi mülki alanı, merkezi 9,5 km2 toplamda ise 395 km2dir. ( 395.000 dönüm, 39,500 hektar). İlçenin toplam olarak 34 km sahil kıyı şeridi bulunmaktadır.
B. NÜFUS DURUMU:
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin en güncel verilerine (2015) göre ilçemizin genel nüfusu 22.144´tür. .Bu nüfusun yerleşim birimlerine göre genel dağılımı ise şöyledir. İnebolu Merkez: 9.509 Köyler nüfusu: 12.635 İlçemiz toplam nüfusunun % 42,94´ü merkezde geriye kalan % 57,06´sı ise köylerimizde yaşamaktadır. Toplam nüfusun kadın erkek dağılımı ise hemen hemen yarı yarıyadır. (11.196 erkek ve 10948'i kadındır.)
C. İDARİ DURUMU:
İlçemiz mülki hudutları içerisinde 1 belediye teşkilatı, 81 köy ve 138 bağlı mahalle bulunmaktadır. İlçe Merkez Belediyesi 10 mahalleden oluşmaktadır.
D. SOSYAL VE EKONOMİK DURUM: TARIM SEKTÖRÜ:
İlçemiz ekonomisine hâkim olan sektör genel itibari ile Tarım sektörü olup bu sektör içinde de sebze ve meyve tarımı ağırlıklıdır.
Bu arazinin,
İlçe sınırlarında; 6 tarımsal kalkınma kooperatifi, 1 tarım kredi kooperatifi 1 üretici birlik, 3 su ürünleri kooperatifi, Olmak üzere toplam 11 kooperatif mevcuttur. .
TURİZM SEKTÖRÜ:
İlçemiz turizm açısından potansiyeli yüksek bir yerleşim yeri olmasına rağmen tesis azlığı nedeniyle istenilenin çok gerisindedir. Buna rağmen İlçemizde hali hazırda, 2 adet pansiyon (1 adedi Turizm İşletme Belgesine sahip), 2 adet otel, 1 adet motel, 1 adet tatil köyü ve 1 adet öğretmenevi olmak üzere toplam 7 adet tesis faaliyet göstermektedir. Tüm bu tesislerde 139 oda ve 401 yatak bulunmaktadır. İlçemiz de her yıl gerçekleştirilen İnebolu Heyemola Deniz Şenlikleri ilçemiz sosyo-kültürel hayatına hareketlilik getirmektedir. İnebolu halkının kültür-sanat yaşamına katkı sağlamak üzere Belediye Sinema Salonu faaliyet göstermektedir. GÜMRÜK: İlçemizde Gümrüklü alanımız mevcut olup gümrük iş ve işlemlerimiz Gümrük Müdürlüğümüz ve ilgili diğer birimlerimizce yerine getirilmektedir. Müdürlüğümüz her türlü ithalat, ihracat ve yolcu işlemlerinin (İhtisas Gümrük İdareleriyle sınıflandırılmış işlemler hariç) yapmaya yetkili bulunmaktadır. Liman işletmeciliği İnebolu Belediye Başkanlığı tarafından yerine getirilmekte olup 4458 sayılı Gümrük Kanununun 218. Maddesi hükümlerine göre iş ve işlemler yapılmaktadır. Gümrüğümüzden 2015 yılında; İthalatı yapılan Ürünler: Üre, Methanol, Endüstriyel odun, Odun yongası İthalat yapılan Ülkeler: Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Romanya, Bulgaristan İthalat Yapan Firma : Kastamonu Entegre Ağaç san. Ve Tic. A.Ş. SFC Orman Ürünleri San. Tic. A.Ş.
İhracatı Yapılan Ürünler : Gemi boyası, Tiner, Kumanya Kapsamında gemi bakım onarım malzemeleri İhracat Yapılan Ülkeler : Kamboçya, Tanzanya, Cook Adaları, Ukrayna, İtalya, Polonya İhracat Yapan Firma : Şekerciler Denizcilik San.Tic.Ltd.Şti., KKC Deniz Endüstriyel Ağır san. Boyaları Tic.Ltd.Şti., Özgen Boya San.Tic.A.Ş., Seymen Petrol, İnebolu Tersanecilik, ASCO Madencilik Müşavirlik, Hempel Coatings A.Ş. Gümrüğümüzden yapılan ithalat ve ihracat dışında, İnebolu Tersanesinde 2015 yılı içerisinde 21 adet yabancı bayraklı gemi tamir ve bakım görmüştür. ORMAN: Orman İşletme Müdürlüğümüz ilk olarak 02/07/1948 tarihinde kurulmuştur. Orman İşletme Müdürlüğümüz bünyesinde l´i merkez olmak üzere 5 orman işletme şefliği bulunmaktadır. Ayrıca 5 adet toplu koruma merkezi 2 adet Orman Deposu ile birlikte 2 adet orman dışı satış deposu bulunmaktadır. Orman işletme müdürlüğümüzün sorumluluk sahasında 2 ilçe, 113 köy bulunmaktadır. Bu köylerimizde toplam 18 adet orman köyünü içine alan 6 adet orman kooperatifi bulunmaktadır. Orman İşletme Müdürlüğünün alanı 47180.1 hektar ormanlık, 19288.6 hektar ise açıklık olmak üzere toplamda 66.468.7 hektar alandan oluşmaktadır. İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü sınırları dâhilinde bulunan tüm köylerde orman kadastro çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca, 20 adet köyde 2/B çalışmaları sonuçlandırılmıştır
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU:
E. ULAŞTIRMA VE ALT YAPI DURUMU:
İlçemiz Kastamonu İline 94 km, Küre İlçesine 30 km, Doğanyurt İlçesine 34 km, Bozkurt İlçesine 25 km asfalt yol ile bağlıdır. Toplam 554 km olan yol ağımızın 83 km'si Karayolu, 471 km'si Özel İdare ağında olup bunun, 316,5 km´si stabilize, 136,5 km´si asfalt, 11 km´si tesviye, 4 km´si beton yol, 3 km´si mutasavver yol ağındadır. İlçemizde Türk Telekom santral kapasitesi 7.931, abone sayısı 4.500 kişidir. Elektrik abone sayısı 14.000´dir. İlçemiz merkezinin %90´ında kanalizasyon sistemi mevcut olup Kızılkara Mahallesinde kanalizasyon arıtma tesisi bulunmaktadır. İçme suyu belediyemizde mevcut olup altyapı tamamlanma oranı %90´dır.
İlçemizde Sağlık hizmetleri, 50 yataklı devlet hastanesi, 1 Toplum Sağlığı Merkezi ile 4 Aile Sağlığı Merkeziyle birlikte yine Toplum Sağlığı Merkezine bağlı 2 adet Çiçekyazı ve Atabeyli Sağlık Evi ile verilmekte olup, Atabeyli Sağlık Evi'inde personel eksikliği nedeniyle aktif hizmet verilememektedir.
Kaynak: http://www.inebolu.gov.tr/tanitim